Навіщо господь нас створив?

У наш час багато хто вірить, що у Всесвіті немає ні сенсу, ні мети - тільки механічна робота бездумних природних сил, які сліпо привели нас в буття і так само сліпо знищать. Але християнська віра говорить про інше - у Всесвіті розгортається предвічний задум люблячого Творця, спрямований до нашого вічного життя і вічної радості. Спробую позначити його основні етапи.

Відео: Vozmozhny chudesa ty tolko ver!

Навіщо Господь нас створив?

творіння

Всесвіт, в якій ми живемо, непредставімо величезна. Ми користуємося різними одиницями для вимірювання відстаней - в нашій квартирі вони вимірюються метрами, в виробничому приміщенні - десятками метрів, в місті - кілометрами. Коли ми виходимо за межі нашої планети, міряти кілометрами стає незручно. Відстань до Місяця (середнє, тому що вона звертається по еліптичної орбіті) становить 384400 кілометрів-до Сонця - 149 600 000 км. Тому астрономи за одиницю виміру дальності взяли світловий рік. Це - відстань, яку промінь світла - найшвидше, що нам відомо, - рухаючись зі швидкістю приблизно триста тисяч кілометрів на секунду, покриває за рік. До Сонця - вісім з половиною світлових хвилин. До найближчої до нас зірки (Альфи Центавра) - приблизно чотири світлових роки. Розміри відомому нам Всесвіті становлять, наскільки учені можуть підрахувати, десятків мільярдів світлових років.

У галактиці - зоряному скупченні, - до якої належить наше Сонце, - кілька сот мільярдів зірок. Загальна кількість галактик оцінюється приблизно в двісті мільярдів. Древній псалмопевец говорить з побожним подивом: Коли бачу Твої небеса - діло пальців Твоїх, місяця й зорі, що Ти встановив, то що [є] людина, що Ти пам`ятаєш про неї, і син людський, про якого Ти згадуєш? (Пс 8: 4, 5). У нас ще більше підстав дивуватися, ніж у нього, тому що ми поділяємо його віру в те, що все існуюче - всі ці незліченні зірки і галактики, все, що ми бачимо і все, що недоступно нашому погляду, - створено Богом.

Ми, люди, створені за образом Божим та наділені здатністю до творчості- ми приблизно розуміємо, що означає «творити». Письменник творить роман, художник - картину, композитор - симфонію. В якомусь відношенні їх творчість схоже на творчість Бога. Вони викликають до буття те, чого не було раніше-їх творіння існують тільки завдяки їх волі і задуму. Але є і принципові відмінності. Автор пише на мові, який виник задовго до нього-художник використовує кольори і фарби, яких він не создавал- композитор має в новому порядку звуки, що не він придумав. Бог творить з нічого - Він не упорядковує якийсь вже існуючий матеріал-абсолютно все існуюче в світобудові - час і простір, кольори і звуки, метелики і архангели - покликане в буття з нічого Його творчої волею.

Роман або картина не зникнуть, якщо автори про них забудут- матерія полотна і фарб - як і книжкових сторінок - існує незалежно від них. Але Всесвіт щомиті свого існування потребує Бога, і саме Він підтримує в бутті кожен її атом.

У людей бувають різні причини, щоб творити, і нерідко вони просто намагаються заповнити якісь свої потреби. Придбати увагу інших людей, соціальний статус, просто заробити собі на хліб. Це не обов`язково погано - багато дивовижні шедеври були створені тому, що художникам треба було годувати свої сім`ї. Однак навіть в людській творчості присутня радість творення як такого.

Бог творить не з потреби - у Нього немає потреб, які Він шукав би заповнити. Свята Трійця - Отець, Син і Святий Дух - спочатку має всю повноту буття, життя, радості і любові. Творіння є абсолютно вільний, нічим не вимушений акт щедрості. Бог побажав - при загальному тріумфу ранкових зірок, коли всі сини Божі вигукували від радості (Іов 38: 7) - розділити благо буття з іншими - з ангелами, людьми, всесвітом в цілому. Він терпляче вирощував цей величезний сад - кварки, елементарні частинки, молекули, мінерали, потім рослини і тварин, - щоб в нього увійшов той, хто повинен обробляти і зберігати його, - людина, створена за образом Божим.

Таємнича істота, що належить до двох світів - до світу матеріального і світу духовного. Люди глибоко вкорінені в цьому матеріальному світі, але в них є щось радикально інопріродность - безсмертна душа. Людина займає абсолютно особливе, центральне положення в творінні Божому, об`єднуючи і скріплюючи собою ці два світи. Як сказав поет,

Частка цілої я всесвіту,
Поставлено, думається мені, в поважній
Середині єства я тієї,
Де скінчив тварюк Ти тілесних,
Де почав Ти духів небесних
І ланцюг істот пов`язав всіх мною.



Але цим особливе становище людини в створеної Богом Всесвіту не вичерпується. Нежива матерія незмінно кориться законам, встановленим Создателем- рослини слідують своїй генетичній програмі, тварини - інстинкту. Людині дано щось набагато більше - здатність бачити себе з боку, сказати «я», свобода - здатність бути справжнім автором своїх дій, здатність до переживання краси і сенсу, добра і правди, здатність і прагнення до пізнання світу, і найголовніше - здатність вступити в довірчі, особисті відносини з його Творцем, щоб його запитати: «Ти, Господи!».

Відео: Цю пару створив Бог

Все створене по-своєму відображає славу Божу, приймаючи благовоління Боже і харчуючись Його благодатью- людина створена, щоб відобразити її абсолютно особливим чином - не тільки прийняти Любов Божу, а й повернути Йому свою. Кожен чоловік і кожна жінка створені, щоб зробити це по-своєму, і все разом - щоб пізнати і полюбити Бога і радіти Йому (і один одному) навіки. Всесвіт приведено в буття, щоб бути будинком і садом для вічної і нескінченно щасливого кохання людей, ангелів і всіх творінь, сім`ї, глава якої - Бог.

падіння

Щастя в людській сім`ї вимагає деяких очевидних умов. По-перше, люди повинні погодитися бути щасливими. Нікого не можна зробити щасливим у відносинах з іншими крім його (або її) волі. Ніхто не може дати сімейного щастя жінці, яка просто не хоче вступати в шлюб - яким би ідеальним не був її наречений. По-друге, щастя передбачає особисте зростання - ми змінюємося, стаємо іншими, щоб вмістити це щастя. А ростемо ми, приймаючи рішення, проявляючи свою свободу- ми вибираємо між вірністю і зрадою, турботою про інших і примхливим егоїзмом, довірою Богові або відмовою Йому довіряти.

Ми не станемо чесними і вірними, поки у нас не буде можливості проявити чесність (а значить, мати можливість вкрасти - і не зробити цього) або вірність (а значить, мати можливість зробити зрадництво - і відмовитися його здійснювати). Не можна бути вірною Государю, який нічого Вам і не довіряв. Ми зростаємо в людей, здатних до щастя - навіть тимчасового, тим більше вічного - коли на кожному повороті добровільно обираємо шлях, який веде до нього.

Але оскільки ми володіємо справжньою свободою і самі є авторами своїх рішень, ми можемо вибрати і помилковий шлях. Ми можемо вибрати нещастя. І наші прабатьки зробили саме це. І ми продовжуємо це робити зараз. Все наше буття несе на собі печатку катастрофи космічних масштабів, яку Церква називає гріхопадінням. Саме ця катастрофа є причиною всього зла - всього болю, горя, розгубленості і відчаю нашого світу. Гріх - не просто поганий вчинок або сукупність поганих поступков- це глибока псування самої людської природи, яка проявляє себе в конкретних актах зла, як, наприклад, алкоголізм проявляє себе в конкретних актах випивки. Іноді віру в зіпсованість людини і світу знаходять «похмурої». Насправді, вона сповнена світлої надії - ми вважаємо, що нинішній стан світу і нас самих ненормально, що ми створені для чогось набагато кращого, що в основі реальності лежить Божа любов, яка створила нас для безмежного щастя, а нещастя, пережиті людьми зараз, є прояв глибоко неналежного стану світу. І ми віримо в те, що цей стан буде виправлено.

Навіщо Господь нас створив?

Спокута

Спокута - дуже велике і багатозначне поняття. Ми говоримо, що хтось викупив свою провину, коли він зробив - чи зазнав - щось, що дозволяє виправити наслідки його вчинків і відновити його відносини з людьми. Наприклад, злочинець відбув покладений йому покарання, погана людина виправився і доклав зусиль до того, щоб загладити заподіяне їм зло, той, хто завдав матеріальної шкоди, повністю за нього розплатився. Але в спокуту, коли в нього втручається Бог, з`являється і інша сторона - воно не просто нейтралізує наслідки вчиненого зла, воно перетворює їх в грунт, на якій росте якесь нове добро. Один із прикладів ми можемо знайти в Біблії: це історія Йосипа, якого брати із заздрості продали в рабство до Єгипту, де він після ряду подій посів високе становище при дворі фараона і, завдяки свій вірі і передбачливості, врятував безліч життів, в тому числі - своїх братів. Як говорить він своїм братам: «Ви задумували були проти мене зло-та Бог задумав те на добре, щоб зробити те, що тепер є: зберегти при житті великий народ (Бит50: 20).

Я знаю людину, яка була героїновим наркоманом - він завдавав великої шкоди собі та тяжке горе своїм рідним. Він йшов звичайним в таких випадках шляхом: від рідкісного застосування до все більш частого, від менших доз - до великих, від відносного життєвого благополуччя - до повного розорення і конфліктів з законом. Настав, проте, момент, коли він зрозумів, що помре, і дуже скоро. Тоді він заволав до Бога про порятунок і звернувся за допомогою - духовної та медичної - в подоланні свого пороку. Зараз він вже давно не вживає наркотики і працює в організації, яка надає допомогу наркоманам. Його власний страшний досвід дає йому можливість допомагати іншим людям, які знаходяться в тому ж положенні. Зло, яке він зробив у своєму життя, було не просто прощено і забуте після того, як він покаявся і звернувся до Бога, - досвід його подолання виявився фундаментом для добра, яке інакше він не міг би зробити. Бог здобуває перемогу над злом не тим, що абсолютно не дає йому відбуватися (це означало б позбавити створений світ самостійності, а людей - вільного произволения), а тим, що припиняє зло, а його наслідки звертає в добро. Бог трудиться над спокутою занепалого світу - багатьма, часто невідомими нам і таємничими шляхами. Але центральні події історії спасіння підніс нам добре відомі - вони відбулися близько двох тисяч років тому на Близькому Сході, в Палестині.

Їм передує тривала підготовка - Бог обирає Собі народ, древній Ізраїль, громаду віруючих, якої Він відкривається як єдиний і єдиний Бог, Творець усього сущого. Він довго веде той народ і терпляче вчить його відкидати помилкових язичницьких богів і зберігати вірність тільки Йому. Він також обіцяє через пророків прихід Спасителя, який позбавить людей від зла і гріха і покладе початок месіанської ери - ери відновленої близькості між людьми і Богом, ері світу і гармонії. Про все цьому дуже докладно оповідає частина Біблії, яку ми називаємо Старим Заветом- а Новий Завіт починається з події, заради якого все це відбувалося. Віра старозавітного народу Божого досягає своєї вершини в Діві на ім`я Марія, Тієї, яку, за її пророцтва, будуть прославляти, тобто благословлять і прославлять, все покоління, тому що вона стане Матір`ю Господа.

Через Неї сам Бог входить в створений Ним світ Людиною по імені Ісус з Назарета. Він стає ембріоном, немовлям, дитиною, юнаком, чоловіком. Бог-Син стає Сином Людським, людиною, в усьому подібним нам, крім гріха. Він входить в нашу історію зсередини, як один із нас, щоб - як каже він сам - послужити і віддати душу Свою дати на викуп багатьох (Мк 10:45). Ми не можемо спокутувати себе загладити свої гріхи, відновити наші відносини з Богом - це робить сам Бог в особі Ісуса Христа. Праведність проявляється в іспитаніях- гранична праведність - перед обличчям граничного зла. Любов Божа боролася за нас - і перемогла - коли ми зненавиділи її і розіп`яли. Як говорить апостол, - Бо Христос, коли ми були ще недужі, своєї пори помер за нечестивих. Бо навряд чи помре за праведніка- ще бо за доброго може бути, хто й відважиться вмерти. Але Бог Свою любов до нас тим, що Христос умер за нас, коли ми ще були грішниками (Рим 5: 6-8).

Найбільший жах і трагедія - зрада і вбивство Сина Божого - обертається найбільшим торжеством - Його воскресінням. Бог звертає смерть в життя, поразку на перемогу, невтішну скорботу - в вічне радість. Сили гріха і зла проти своєї волі служать лише розкриття любові Божої - тепер ми знаємо Бога не тільки як Творця і Промислителя, але і як Спасителя. Так, подібно до жаху Страсної П`ятниці, всі жахи світу будуть не просто зітру - їх подолання послужить фундаментом для чогось немислимо радісного і прекрасного.

царство



Царство Боже зазвичай розуміється або як місце, куди врятовані відправляються після смерті, або як повністю перетворене стан світобудови, яке оселиться після того, як весь цей світ переживе Суд Божий і остаточне розділення врятованих і загиблих. Те й інше не зовсім вірно. В притчах Господь описує реальність Царства як поцюстороння і вже присутню в світі.

Навіщо Господь нас створив?

Поклоніння Агнцеві.
Іспанія, кінець X століття
Його присутність описується не як раптова зміна, а як поступовий, довгий, навіть непомітний для сторонніх процес зростання - в притчі про кукіль мова йде про те, як «виросло збіжжя та кинуло колос», в притчі про гірчичне насіння - про те, як з маленького насіння зростає велике дерево, в притчі про закваску - про те, як закваска поступово змінює все тісто.

Для тих, хто не хоче його бачити, Царство залишається «непримітним», як каже Господь: як фарисеї спитали Його, коли прийде Царство Боже, відповідав їм: Царство Боже не прийде помітно, і не скажуть: ось, воно тут, або: ось там. Бо ось, Царство Боже всередині вас є (Лк 17: 20,21). Царство - це дійсність, вже присутня в світі, яка з часу приходу Господа довгий час (дерево не росте за одну ночь) зростає і розвивається. Царство (можливо, було б краще перекласти як «царювання») - це Церква, реальність, в якій Христос царює в життя своїх вірних. В цьому відношенні Царство вже прийшло з Втіленням, Проповіддю, Смертю, Воскресінням, Вознесінням Спасителя і Зішестям Святого Духа.

Ми вирішуємо - тут і тепер - хочемо ми стати підданими Царства чи ні, прийняти здійснене Христом Спокута чи ні. Бог звернув наркоманський досвід мого знайомого на добро, коли він покаявся і звернувся до Бога - і, якби він відмовився це зробити, він би загинув. Христос може звернути найгіркіші, страшні і навіть ганебні моменти нашого життя на добро - якщо ми зрадимо наше життя йому-Він може зробити нас підданими Свого Царства, якщо ми тільки Його приймемо.

В благочестивій родині, де всі кохають одне одного, в церковній громаді, де люди працюють над творенням справжнього братства, ми вже бачимо острова Царства, вона вже проступає через реалії занепалого світу. На початку ХХ століття були богослови, які вважали, що Царство поступово і плавно утвердиться в житті людства в міру того, як євангельська закваска змінить звичаї спочатку в розвинених християнських країнах, потім і в усьому світі. Такий погляд був, з одного боку, надто песимістичним, з іншого - занадто оптимістичним. Человеколюбивое суспільство, зазначене м`якими і лагідними вдачами - це дуже добре, але Бог приготував нам щось незмірно більше. Євангеліє багато сприяє поліпшенню моралі, але сповіщає воно - вічне життя. З іншого боку, жахи ХХ століття показали реальність сил зла і гріха в світі і поставили під питання наївну віру в невідворотний поступовий прогрес. Так, в 1911 році будь-який, хто розповів би про події наступного півстоліття, здався б похмурим, гротескним фантазером, якщо не божевільним. Але ми знаємо, що послідувало за цим - криваві війни, революції, утвердження нечуваних в історії ідеологічних тиранії, масові переслідування і геноцид.

Тому набагато розумніше триматися того, що прямо сповіщається в Писанні і Переданні - Царство зробиться явним і утвердиться над усією землею, але тільки після ряду катастрофічних подій, коли сили зла і спротиву зроблять останню - і, навіть, як здається на якийсь час, успішну - спробу затвердити свою владу над світом, і, головне, над умами і серцями людей.
Ці сили знайдуть собі главу в особі всесвітнього диктатора, який претендуватиме не лише на політичну владу, а й на релігійне поклоніння - того, кого святий апостол Павло називає «чоловіком гріха» і «сином погибелі», а апостол Іоанн - Антихристом. Його правління, однак, продовжиться недовго - Господь Ісус покладе йому кінець, коли вернеться у славі, щоб судити живих і мертвих і перетворити все обличчя світу.

Життя майбутнього століття

Настане день, коли людська історія, якою ми її знаємо, завершиться. Час боротьби і випробувань, сумнівів і страждань залишиться позаду. Істинний Цар, Господь і Спаситель наш Іісус Христос, появиться в славі, і Його Царство утвердиться вже зовсім явно. Мертві воскреснуть, і всі ми пожнемо плоди того вибору, який зробили за життя. Але це буде не кінець - це буде початок. Ранок заходять дня настане після довгої і бурхливої ночі-покійні в надії воскресіння і життя вічного пробудяться, щоб побачити здійснення цієї надії. Як каже Писання, І скажуть в той день: Це наш Бог, на Нього ми мали надію і Він спас нас! Той то Господь- на Нього уповали ми-радіймо спасінням Його! ... І Бог кожну сльозу з очей їхніх, і смерті не буде уже- ні смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося (Іс 25: 9, Об 21: 4).

Наші найглибші сподівання здійсняться, наша спрага буде утолена, все творіння буде видужав. Ми побачимо, як слава і радість врятованого світу буде більше, ніж слава і радість первозданного.

Врятоване людство буде вічно жити в будинку свого Отця і з любов`ю обробляти Його сад. Ми не можемо описати це в подробицях - нашу мову неминуче спотикається при спробі говорити про реальність майбутнього віку, але іноді Бог дає нам передчувати це- іноді нам допомагає в цьому краса природи або доброта людей, або творіння великих композиторів і художників. Життя християнина - це життя в надії і ожіданіі- ми знаємо, що Божий задум здійсниться, що будь-які скорботи тимчасові, а радість - вічне, і ми вже дізнаємося відблиски цієї радості в нашій душі.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 133