Які молитви необхідно знати напам`ять

Відео: 10 РЕЧЕЙ, ЯКІ ПОТРІБНО ЗНАТИ ПОКИ ТИ ЖИВИЙ!



Сьогодні нерідко в руках віруючих християн можна побачити молитовники - книжки, в яких наведені молитви Богу на різні випадки життя. Вранці і ввечері такі віруючі теж часто моляться завченими словами. А багато християн прямо заявляють, що Богу не моляться, так як не знають молитов. Які ж молитви необхідно знати, і як правильно молитися Богу?

Ряд богословів вчать своїх прихожан, що молитва з молитвослова допоможе віруючому і уподоба Богу. Наприклад, в книзі «Як правильно молитися за вченням Святих Отців» (Москва, 2002) описаний процес ранкової та вечірньої молитви: «Молитовне правило, яке повинно відбуватися вранці і ввечері:" Слава Тобі, Боже нагі, слава Тобі ";" Царю Небесний ";" Трисвяте ";" Отче наш ";" Господи, помилуй "- 12 раз;" Прийдіть, поклонімся "- Псалом 50" Символ віри ";" Богородице Діво, радуйся "- 3 рази. Після цього 20 молитов "Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мя" - при кожній молитві земний уклін. Потім інші 20 таких же молитов і при кожній поясний уклін ».

Біблія ж не виставляє ні таких, ні подібних їм вимог. Один з учнів попросив Ісуса Христа: «Господи! навчи нас молитися »(Луки 11: 1). Ісус Христос відповів: «Коли молитеся, кажіть ...» і дав текст відомої кожному християнину молитви "Отче наш ...» (Матвія 6: 9-13, Луки 11: 2-4). Це єдина молитва Богу, яку бажано знати напам`ять. Адже вона в своїй немногословности дуже універсальна: вона розкриває сутність Бога, вказує на необхідність покаяння, призводить до усвідомлення нашої залежності від Господа і містить важливі настанови людям. Але навіть ця молитва при викладі в двох Євангеліях має відмінності, які не дають цитувати її всім віруючим однаково дослівно.

Проща до Бога

Крім молитви «Отче наш», Господь через Своє Слово, ніде не дає приклади молитов, а говорить: «І все, чого ви в молитві попросите з вірою, то одержите» (Матвія 21:22) - «Будьте тривалі в молитві, і пильнуйте в ній з подякою »(Колосян 4: 2) -« моліться один за одного »(Якова 5:16) -« Усякою молитвою й благанням кожного часу моліться ... »(Ефесян 6:18).

Виходячи з повчань Ісуса Христа, можна впевнено сказати, що не потрібно зачитувати чужі молитви Богу з молитовників, вчити їх напам`ять, а необхідно з вірою звертатися до Бога своїми словами: дякувати Йому, просити про щось, ділитися радощами і сподіваннями, тобто перебувати в постійному молитовному спілкуванні зі своїм небесним Отцем.

Задумайтесь, як можна, наприклад, завчене вірш кілька разів поспіль, щодня впродовж десятиліть прочитувати від щирого серця. Це неможливо, адже з часом будь-який твір ви втомитеся декламувати з виразом і перейдете «на автомат». Так само справа йде з молитвою. Через якийсь час, хочете ви цього чи ні, завчена молитва Богу придбає в ваших устах формальність. А значить, молитва перестає бути молитвою. Адже справжня молитва - це не мантри і не заклинання, а особисте звернення людини до Творця, спілкування з Ним. Доказ тому - псалми Давида, кожен з яких є абсолютно самостійною молитвою - зверненням до Творця.

У Святому Письмі дуже багато і інших прикладів молитовних звернень до Бога героїв Біблії: Мойсея (див. Вихід 8: 30- 32:31, 32), Данила (див. Данила 6: 10- 9: 3-21), Єзекії (див . 4 Царств 20: 1-3) та інші.

Недоліки в молитовних підвалинах ряду церков визнають і деякі їх представники. Так протоієрей Олександр Борисов (1939 р), кандидат богослов`я, в своїй книзі «Побілілі ниви» пише: «Справді, при читанні вже готових, написаних молитов увагу легко розсіюється - вустами людина говорить одне, а голова його може бути зайнята зовсім іншим. Це абсолютно неможливо при вільної молитві своїми словами. Втім, останнім настільки незвично для нашої свідомості, що навіть люди, вперше увійшли до Церкви, найчастіше говорять: "Я і молитися-то не можу - ніяких молитов не знаю". Дійсно, увійшовши в храм, вони розуміють, що люди там моляться, але моляться "по книгам", вже готовими словами, які до того ж і розібрати буває нелегко через малозрозумілої церковно-слов`янської мови і нечіткого вимови. А раз так, то у людини відразу ж складається уявлення про те, що інакше молитися просто неможливо. Молитва в такому випадку сприймається як якесь заклинання, яке, не будучи вимовлено певними словами в певному порядку, що не буде дієвим ».

Молитися Богу своїми словами закликав і відомий богослов, єпископ Феофан Затворник (1815 - 1894 рр.) у праці «Чотири слова про молитву»: «Треба ... доходити до того, щоб душа сама своєю, так би мовити, промовою вступала в молитовну бесіду з Богом, сама підносилася до Нього, і Йому себе відкривала і сповідувала, що є в ній і чого бажано їй. Бо як із посудини - переповненого - сама собою виливається вода-так з серця, за допомогою молитов яке виповнилося святих почуттів, саме собою почне схоплене своя до Бога молитва ».

Згадайте і те, що Бог в Біблії називає Себе нашим Батьком, а Ісус - Другом. Тепер дайте відповідь, як буде приємніше батькові: якщо його дитина прибіжить до нього і буде плутано, іноді незв`язно, але від серця скаржитися на те, що він вдарився або у нього щось не виходить, або якщо дитя буде намагатися висловити свою думку татові завченими чужими цитатами? Або, уявіть, якою буде друга, якщо ви будете ділитися з ним своїми переживаннями, радощами або проблемами, зачитуючи сказану кимось мова на аналогічну тему?

Якщо міркувати над вченням Священного Писання, то можна зробити тільки один висновок: треба молитися Богу своєю особистою молитвою безпосередньо. І при цьому не обов`язково для молитви ходити в храм, думаючи, що Бог тільки там тебе почує. Потрібно пам`ятати, що Творець все чує і бачить: «Він недалеко від кожного з нас» (Дії 17:27). Творець «вникає в усі справи» наші (Псалом 32:15) і знає навіть наші помисли, так як Він - знавче (Дії 1:24).

Ісус Христос щодо молитви дав таку настанову: «Ти ж, коли молишся, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері твою, і помолися Отцеві своєму, що в втайне- і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно» (Матвія 6: 6). Цей біблійний текст дуже точно показує, що молитва Богу є особистим, таємним, інтимним зверненням людини до Творця у відокремленому місці. Саме так надходив апостол Петро - усамітнювався, щоб помолитись, «Петро близько шостої години зійшов на горницю, щоб помолитись» (Дії 10: 9).

Як було зазначено вище, Біблія вчить молитися Богу постійно. Це означає, що кілька разів на добу віруючий повинен усамітнюватися для молитви Богу, виділивши для цього час. А решту дня людина завжди повинна пам`ятати про Божій присутності і підтримувати з Ним молитовне спілкування. Так, дякувати Богові за новий день можна, прокинувшись, перед тим як встати з постелі- радитися з Ним, перебуваючи в машині або автобусе- спілкуватися з Творцем на робочому місці, на пару хвилин закривши очі і т.д. Тому і пози для молитви можуть бути різні, як і у біблійних героїв, які молилися і стоячи, і сидячи, і лежачи, і на колінах.

Звичайно, якщо людина ніколи не молився Богу своїми словами, то складно почати. Щоб легше було переступити цей невидимий бар`єр, потрібно згадати, що Господь - ваш Батько, Він любить вас і бажає спілкування з вами. Зрозумівши це, легше виливати свої прохання, переживання і подяки перед Небесним Батьком. При цьому потрібно пам`ятати, що земні батьки можуть помилятися, мати недоліки, так як є людьми. Небесний Отець же досконалий, і Його любов до нас велика і постійна.

Валерій Татаркін.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 55