Що таке мамона?

Відео: Питання священику: що таке мамона?



Ніхто не може служити двом панам, бо або одного зненавидить, а другого буде любіть- або буде триматись одного, а другого знехтує. Не можете Богові служити й мамоні. (Матф.6: 24)

Було б точніше, якби ми поставили питання не «що таке мамона?», А «хто такий мамона?».

Що таке мамона?

Мамон, мамона (по арамейської слова ma`mon, що означає майно, стан. Мамона-Бог грошей у древніх сирійців іЩо таке мамона? євреїв).

Виникла звідси вираз «служити мамоні» вживається в значенні: піклуватися про багатство, про матеріальні цінності, віддаватися грубим, чуттєвих насолод. Мамона зазвичай зображується у вигляді золотого ідола, схожого з фігурою диявола, який розсипає навколо себе гроші.

Цим він приваблює людей і спокушає їх насолоджуватися земними радощами, а після смерті кидає їх напризволяще. В епоху Ренесансу жадібних до грошей людей називали рабами животи. Слово «мамон» в просторіччі отримало значення: утроба, черево.
багатство

Маммона (або багатство) - це такий пан, який поневолив, і продовжує поневолювати сьогодні багато душ.

Як він це робить?

В основному він грає на двох факторах людського життя:

По-перше, на тілом людини, яка бажає самоудовлетворяться будь-яким шляхом. А мамона може дати те, чого хочеться гріховної натурі людини.

А по-друге, на потреби людей (на природні потреби, таких як: що є, що пити, у що одягнутися).

І коли людина не відроджений, то у нього є всі передумови, щоб служити цьому пану.

Навіть народжений згори людина може на якомусь етапі своєму житті не сбодрствовать, і підпасти під омана багатства, так і не принісши плоди Богу, або переставши їх приносити.

грошолюбство

Грошолюбство є головним гріхом людства з наступних причин.

По перше, багатство створює людині можливість для задоволення будь-низинній примхи, для виконання будь-якого гріха. Тому що за допомогою грошей (багатства) людина може створити собі умови для здійснення будь-якого гріховного дії. Наприклад за допомогою багатства людина може купити собі почесті, влада, славу, задоволення блуду і реалізувати інші свої гріховні нахили і прагнення.

По-друге, багатство духовно розбещує людину, помилково вселяючи йому думку про безкарність за його гріховні вчинки і про вседозволеність його будь-яких дій. Багата людина помилково вважає, що він може за свої гроші купити весь світ, придбати будь-які задоволення. Однак така людина забуває про справедливе і невідворотне відплату Божому за вчинки людей. Господь "поверне людині за його" (Притч. 24:12). "Що посіє людина, те й пожне! Бо хто сіє в плоть свою від плоті пожне тління, а хто сіє для духа від духа пожне життя вічне" (Гал. 6: 7-8).

Часто багач забуває про те, що без Бога, сам по собі людина слабка, а будь-який неправедне багатство тимчасово і минуще. "Бо все, що в світі: пожадливість тілесна, і пожадливість очам, і пиха життєва, це не від Отця, а від світу. І світ, і його пожадливість, а хто Божу волю буде стояти повік "(1Ів. 2: 16-17).

Богач також забуває про те, що головним багатством для людини не є скарби земні, а скарби небесні. Таким чином, неправедне багатство розбещує розум людини, викликаючи ілюзію вседозволеності і безкарності, штовхає на гріховні вчинки, створює умови для прояву гордині, владолюбства, марнославства, похоті і інших гріховних пристрастей. У такому способі життя багато людей помилково бачать щастя, думаючи про задоволення земних потреб і забуваючи про духовні, і тому прагнуть до придбання великого багатства. А найбільше багатство, за рідкісним винятком, набувається шляхом злочину і гріха. Тобто є багатством неправедним. Тому, визначаючи руйнівний вплив багатства на нестійкого в служінні Богу людини, в Біблії мудро кажуть: "Бо корінь усього лихого то грошолюбство" (1 Тим. 6:10).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 126