Цікаві факти про фарисеїв

Термін "Фарисеї" був запозичений з івриту, " ", (перушім, прушім), що в перекладі на російську мову означає "відокремилися".

* * *

За часів Ісуса Христа фарисеї і садукеї були правлячими релігійно-політичними партіями, і їх члени входили до складу синедріону.

* * *

Фарисеї дійсно були окремою релігійною групою. Але до політики вони теж мали опосередковане відношення, так як плазували перед римською владою. Це добре помітно, якщо уважно вивчати Біблію.

* * *

Фарисеї численність вашу понад інших і їх число досягало кількох тисяч.

* * *

Спочатку «фарисеї» було прізвиськом (в сенсі «відступники», «єретики»), яке вони отримали від своїх супротивників саддукеев, але потім воно набуло поважний відтінок.

* * *

Сучасні малюнки, що ілюструють притчу, часто показують багато одягненого фарисея і скромного митаря, що не зовсім вірно, адже найчастіше ці люди були досить багаті і заможними, так як наживалися за рахунок населення.

* * *

При Ірода (37-4 до н. Е.) Політична роль фарисеїв абсолютно припинилася.

* * *

Велика частина відомостей про фарисеїв, також як і про їх ідейно-політичних супротивників саддукеях, міститься в творах Йосипа Флавія, який походив з дому священиків.

* * *

Згідно Йосипу Флавію, на противагу аристократам садукеям, фарисеї були дуже популярні в народі, і їх вплив на маси було дуже велике ( «навіть якщо вони скажуть що-небудь проти царя і первосвященика, їм відразу ж повірять»).

* * *

Крім Євангелій, слово «фарисей» вживається в Новому Завіті лише в одному з Послань Павла.

* * *

Христос говорив, що вони подібні до гробів побілених. Зовні вони красиві, а всередині повні гниючої плоті і кісток. Так вони нібито зовні побожні, а насправді гнилі всередині.

* * *

У Евангилие від Матвія розповідається, що Ісус був вельми незадоволений Фарисеями, звинувачуючи їх в марнославстві і лицемірстві (Матв. 23: 4-7, 14, 25-29).

* * *

Слово "Фарисейство" придбало різкий негативний сенс, який позначає дріб`язковість, святенництво, лицемірство, святенництво, буквоїдство, а так само переважання форми над почуттями. Фарисеї ж в нашому розумінні стали синонімом лицемірства.

* * *

Ісус попереджає своїх учнів: «Стережіться но розчини фарисейської» (Мф. 16: 6) [8]. В Євангелії від Матвія ці слова розуміються апостолами як критика вчення фарисеїв (Мф. 16:12), в Євангелії від Луки сам Ісус витлумачив «закваску фарисейську» як лицемірство (Лк. 12: 1). У притчі про молитву фарисея і митаря (Лк. 18: 9-14) він засуджує впевненість у своїй праведності і презирство до грішників, яку висловлювала молитва фарисея.

* * *

Фарисеї шанували книги Старого Завіту.

* * *

Фарисеї вірили в безсмертя душі, визнавали існування загробного життя і вчення про воскресіння мертвих.

* * *

Фарисеї очікували, що Бог пошле Месію якось інакше, якимось несподіваним і таємничим чином.

* * *

Самі фарисеї називали себе мудрецями або книжниками.

* * *

Фарисеї вступили в конфлікт з царями Хасмонейский династії, зосередив у своїх руках владу первосвященика і монарха, пізніше протистояли Іроду I, а потім вели боротьбу з римлянами.

* * *

Більшість фарисеїв були одержимі гордістю і лицемірством. Суворим дотриманням численних обрядів вони демонстрували показну святість, але таємно грішили, домагалися влади, займалися здирством багатств і почестей, будучи рабами лицемірства, користолюбства, гордині.

* * *

Фарисеї з підвищеною ретельністю дотримувалися всі обряди, ті, які були в Законі, і ті, які вигадали самі.

* * *

Вони подовжували свої одягу, носили пов`язки на лобі і руках, на яких вони писали цитати з Біблії, роблячи це з метою показною праведності. А насправді порушували Закони Божі.

* * *

Фарисеї давали десятину навіть з незначних городніх рослин, таких як м`ята і аніс, і в той же час крали з державної скарбниці, ділили між собою пожертвування, які приносять до храму, брали хабарі і підношення.

* * *

За те, що Ісус Христос бачив їх приховані гріхи і викривав їхнє лицемірство і гордість, фарисеї ненавиділи Спасителя і були самими злісними Його ворогами.

Хрестилися чи фарисеї?

Питання про те, хрестилися чи фарисеї і садукеї від Іоанна Хрестителя, в сучасному богослов`ї багатьма тлумачами не вирішене остаточно. У тексті 7-го вірша 3-й глави Євангелія від Матвія сказано про те, що Іоанн Хреститель побачив багатьох фарисеїв та саддукеїв, що приходять на хрищення "сказав до них: Роде зміїний," і почав викривати їх, даючи повчання про те, що їм потрібно покаятися. Оскільки ні у Матвія, ні в інших Євангеліях не сказано про те, що фарисеї і садукеї хрестилися, то можна з упевненістю сказати, що фарисеї і садукеї вдали, що хотіли хреститися, але насправді не хрестилися ні від Іоанна Предтечі, ні від Ісуса Христа. А всього лише приходили подивитися на Іоанна Хрестителя і послухати його проповіді.

Таку точку зору підтверджує і Євангеліст Лука, написавши від імені Ісуса Христа "І весь народ, що слухали, і митники визнали Божу волю Богу, охристились Іоанновим- а фарисеї і законники відкинули Божу волю про себе, і не христились від нього" (Лук.7: 29-30). Слова "що приходять на хрищення" дослівно з давньоєврейської мови переводять так "йде до хрещення його", тобто Іоанна Хрестителя. Як видно з дослівного перекладу в тексті розглядуваної вірша вказується тільки на те, що фарисеї і садукеї йшли до хрещення Предтечі. Але про факт їх хрещення ані слова. Таким чином можна зробити висновок про те, що вони прийшли подивитися на нового проповідника, але хрещення його, як і його вчення, не прийняли.



Джерело: bible-facts.ru


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 198